Лидерът на гражданска платформа Изправи се. БГ Мая Манолова призова първото решение, което ще

...
Лидерът на гражданска платформа Изправи се. БГ Мая Манолова призова първото решение, което ще
Коментари Харесай

Първото решение на НС да е за възрастните и хората с увреждания

Лидерът на гражданска платформа „ Изправи се. БГ ” Мая Манолова призова първото решение, което ще вземе новото Народно заседание, да бъде за възрастните хора и за тези с увреждания. Да гласоподават надбавката от 120 лева да се резервира най-малко за зимните месеци, когато са най-високи сметките за ток, парно, природен газ и вода, както и поради летящата нагоре инфлация. 

" Хората в действителност са обезпокоени по какъв начин ще оцелеят през зимата и би било добър знак, в случай че идващият парламент гласоподава първото си решение с надбавки от 120 лева за хората с увреждания и за пенсионерите. Друго допустимо решение, в краен случай, е да няма нито един човек, който да получава по-ниска пенсия, независимо от какъв вид е тя ", сподели във видео послание ръководителят на гражданската платформа. 

Манолова призова партиите, които вземат участие в договарянията за сформиране на държавно управление, да изпълнят уговорката, който обществено поеха към жителите на България, а именно първият план за решение да бъде или надбавка плюс 120 лева за януари и останалите месеци, или спомагателна добавка към пенсиите, тъй че никой през януари да не получава по-малко от сумата, която преди е получавал. 

" Не считаме, че това ще бъде необикновен проблем за бюджета, тъй като тази 1/12,  с която се разполага на месечна база, защото няма да има признат бюджет през декември, беше обезпечена за хората. Няма да е проблем и в този момент, в случай че Народното събрание развърже кесията за тези, които са най-ощетени през тежките зимни месеци ", разясни Манолова и описа по какъв начин телефоните в офиса на „ Изправи се.БГ ” са прегрели от позвънявания на пенсионери по тази причина, че от януари ще получат по ниски пенсии от тези, които получават сега. 

Наистина, това е по този начин, тъй като от 25 декември влиза в действие преизчислението на пенсиите, което приехме през септември. Но с надбавката от 120 лева действително хората – и тези с по-ниски пенсии, и тези с по-високи, получават в този момент повече, в сравнение с ще получат през януари, в случай че властта не предприеме ограничения. Получава се по този начин, че хората с увреждания над 90 % ще получават с 60 лева по-малко, тъй като те в този момент са на 290 лева, а тези 230 лв, които ще получат с преизчислението, действително са с 60 лева по-малко. Хората, които са на минимална пенсия, която до момента беше 300 лева, в този момент ще получават 370 лева, колкото ще стане минималната пенсия. Същото важи и за междинната пенсия, която ще бъде 573 лева след преизчислението, само че сега хората получават 486 лева плюс 120 става 606 лева. Тоест те ще бъдат ощетени с 33 лева Изобщо множеството от пенсионерите ще получават по-малка сума през януари, ако правителството не вземе ограничения ", изясни още Манолова. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР